Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska - Drogi

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie ze strony. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: RODO

Przedmiotem zadania była poprawa stanu nawierzchni alei Grunwaldzkiej, na odcinku od ul. Braci Lewoniewskich do ul. Abrahama, poprzez wykonanie nakładki z warstw bitumicznych, po sfrezowaniu istniejącej nawierzchni.
Szczegółowy zakres prac:

Zrealizowaliśmy zadanie związane z budową brakującego odcinka ul. Sarniej (etap II) oraz całej ul. Zajęczej wraz z przebudową chodnika ul. Sarniej do ul. Czyżewskiego w ramach zadania: Budowa i przebudowa dróg lokalnych w różnych dzielnicach miasta.

Zrealizowaliśmy budowę ulicy Obotryckiej w Gdańsku w ramach zadania: "Budowa i przebudowa dróg lokalnych w różnych dzielnicach miasta". 

 

Zakończona została modernizacja Al. Grunwaldzkiej na odcinku od ul. Opackiej do PKM/ul. Abrahama (z wyłączeniem lokalnych wykonanych już fragmentów), w ramach zadania pn. Modernizacja nawierzchni dróg na terenie Gdańska".

W okresie od 21.07.2011 do 30.05.2012 roku Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska zmodernizowała wiadukt usytuowany nad torami kolejowymi w Gdańsku , stanowiący połączenie drogowe Al. Zwycięstwa i ul. Jana z Kolna. Wiadukt wybudowany został prawdopodobnie w 1907r. Konstrukcję nośną stanowią dwa stalowe łuki kratowe ze ściągami, pomiędzy którymi zawieszona jest jezdnia. W roku 1968 przęsło wiaduktu zostało podniesione o około 20cm w ramach elektryfikacji linii kolejowej.
W związku ze złym stanem technicznym, w wyniku modernizacji zdemontowano elementy stalowe i betonowe konstrukcji pomostu wiaduktu to jest poprzecznice, podłużnice, żebra pomostu i wsporników, blachy nieckowe pomostu, belki policzkowe, stężenia, płytę żelbetową pomostu, prefabrykowane płyty żelbetowe chodników oraz elementy wyposażenia (nawierzchnię, balustrady, bariery itp.). Segmenty nowej konstrukcji stalowego pomostu zostały scalone i połączone z dźwigarami konstrukcji kratowej a następnie osadzone na przebudowanych przyczółkach. Zmodernizowany wiadukt zabezpieczono antykorozyjnie i pomalowano na kolor żółty, a na nowym pomoście ułożono warstwę epoksydową . Zainstalowano na wiadukcie nowe oświetlenie i luminacje. W wyniku modernizacji uległa zmianie jego funkcja z przeznaczeniem głównie dla ruchu pieszego i rowerowego wraz z możliwością ruchu samochodowego do 3,5 tony, a także samochodów uprzywilejowanych.

Przedmiotem zamówienia była realizacja zadania pn.: Rozbudowa ulicy Juliusza Słowackiego na odcinku od działki o nr ewid. 18/1 obręb Firoga do działki 18/ 3 obręb Bysewo w Gdańsku.