Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska - Zrealizowane

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie ze strony. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: RODO

Przebudowa i rozbudowa kaplicy cmentarnej na Cmentarzu Łostowice - etap 1 obejmowała rozbudowę budynku kaplicy o nowe skrzydło stanowiące kontynuację kompozycji istniejącego budynku. W ramach zadania wykonane zostały roboty budowlano-instalacyjne związane z połączeniem istniejącego obiektu z nową kaplicą. 

 

Przebudowa Centrum Sztuki Współczesnej Łaźnia, jak i inne działania podejmowane w ramach programu pn.: „Rewitalizacja Dolnego Miasta w Gdańsku”, miały na celu zwiększenie atrakcyjności i funkcjonalności tej części Gdańska tak, aby stała się ona ciekawym i wartościowym miejscem zamieszkania, pracy i wypoczynku zarówno dla mieszkańców, jak i turystów. 

Celem realizacji zadania była rewitalizacja przestrzeni i terenów zielonych, nadanie im funkcji rekreacyjno - wypoczynkowej w nawiązaniu do historycznego układu funkcjonującego w tym miejscu w okresie międzywojennym. 

 

Park Oliwski to ostatni z licznych niegdyś ogrodów miejskich, który przetrwał do naszych czasów i służy jako oaza piękna i ciszy pośrodku miasta. Piękny i stary park to wymarzone miejsce na odzyskanie wewnętrznej równowagi, spokoju, wyciszenie się. W ubiegłym roku zagospodarowana została botaniczna część parku nawiązująca swym charakterem do ogrodów japońskich. W roku 2016 natomiast Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska zakończyła zadanie, którego celem było wyposażenie terenu ogrodu botanicznego w elementy małej architektury.

Na terenie gdańskiego ZOO wybudowany został budynek hodowlano – ekspozycyjny - pawilon dla patasów, będący pomieszczeniem wewnętrznym dla zwierząt, o powierzchni użytkowej 183,79 m2 i powierzchni zabudowy 224,31 m2. 

 

Przedmiotem przedsięwzięcia inwestycyjnego był remont istniejącego ciągu pieszego na odcinku, który zlokalizowany jest częściowo na terenie parku Brzeźnieńskiego w granicy Pasa Technicznego brzegu morskiego, przy zejściu na plażę nr 34 oraz częściowo na terenie Portu Gdańskiego.

Zakres rzeczowy zadania obejmował: