Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska - BO 2017. Zrealizowane

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie ze strony. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: RODO

 

Przedmiotem zamówienia była realizacja I etapu zadania polegająca na budowie drewnianego pomostu. Teren, na którym zlokalizowana jest inwestycja położony jest w dzielnicy Stogi, pomiędzy ulicą Nowotną (od północy), Sówki (od południa) i ciągiem pieszo-jezdnym. Projekt przewidywał budowę pomostu rekreacyjnego z podziałem na dwa etapy. Realizacja I Etapu pomostu rekreacyjnego składała się z budowy pomostu wysokiego i pomostu niskiego. Komunikacja między pomostami odbywa się poprzez schody. Pomosty są ograniczone balustradami stalowymi, zabezpieczającymi przed upadkiem do wody. Ponadto planuje się budowę infrastruktury towarzyszącej z podziałem na dwa etapy (dojście do pomostu, urządzenia terenu przy pomoście). 

Etap II inwestycji zostanie zrealizowany w późniejszym terminie. 

 

Na terenie dawnego boiska, na skwerze przy ul. Olsztyńskiej powstał parking na 60 samochodów oraz ogrodzony i bezpieczny plac zabaw dla dzieci, a także strefa rekreacji dla mieszkańców. Dodatkowo teren został oświetlony i obsadzony trawą.

 

 

Założeniem zadania był remont chodnika przed sklepem Biedronka przy bloku mieszkalnym Gospody 6. Chodnik jest bardzo ważnym ciągiem pieszym, łączy niemal całe osiedle Żabianka z punktami usługowymi oraz przystankami komunikacji miejskiej. Jego nawierzchnia wymagała remontu, który poprawiłby bezpieczeństwo mieszkańców osiedla.

Zakres rzeczowy zamówienia obejmował:

 

Zrealizowaliśmy zadanie związane z budową ciągu pieszego z dopuszczeniem ruchu pojazdów samochodowych umożliwiającego dojście i dojazd do Domu Kultury Tybetańskiej w Gdańsku,

 

Zakończyliśmy zadanie związane z montażem oświetlenia z zastosowaniem energii odnawialnej na Podleśnej Polanie - wielopokoleniowym terenie rekreacyjnym w Górnym Wrzeszczu w ramach Budżetu Obywatelskiego 2017. 

 

W ramach zadania dzieci mieszkające przy ul. Srebrniki mogą się cieszyć się z nowego placu zabaw. Pojawiło się tam m.in.: miasteczko rowerowe i stoły do gier plenerowych, a miłośnicy ćwiczeń mogą skorzystać z siłowni zewnętrznej. Oprócz tego zadanie obejmowało również budowę schodów terenowych i chodników.