Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska - BO 2016. Zrealizowane

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie ze strony. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: RODO

 

W ramach Budżetu Obywatelskiego 2016, Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska zrealizowała zadnie związane z uzupełnieniem istniejącego kompleksu sportowo-rekreacyjnego zlokalizowanego naprzeciw szkoły w nowe urządzenia sportowe i zabawowe. Obecnie miejsce to jest ulubioną trasą osób uprawiających jogging, Nordic Walking, biegi przełajowe i na orientację oraz kolarstwo terenowe.

 

 

Celem realizacji zadania było stworzenie reprezentacyjnego miejsca, które swoim charakterem nawiąże do specyfiki osiedla. Razem z istniejącym na sąsiedniej działce placem zabaw dla dzieci, teren stał się kompleksem rekreacyjnym dla mieszkańców dzielnicy. 

 

"Place zabaw i zielone skwery Oliwy" to projekt mający na celu stworzenie miejsc rekreacyjnych dla mieszkańców Oliwy.

 

W ramach Budżetu Obywatelskiego 2016, Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska zakończyła realizację zadania polegającego na budowie siłowni na świeżym powietrzu składającej się z drążków, drabinek, poręczy i innych przyrządów, na których wykonuje się ćwiczenia z użyciem własnej masy ciała bazujących na ćwiczeniach gimnastycznych, czyli podciągnięcia, pompki, pompki na poręczach i wiele innych. Zamontowany został również stojak na rowery oraz ławki.

 

Wskazany we wniosku teren to podwórko usytuowane wzdłuż istniejących budynków mieszkalnych. Podwórko było niezagospodarowane, zaniedbane i stanowiło teren nie utwardzony. Zadanie miało na celu poprawę komfortu mieszkańców pobliskich kamienic i bloków. 

 

W minionych latach, w ramach realizacji zadań Budżetu Obywatelskiego 2014 i 2015, Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska przeprowadziła zagospodarowanie terenu wokół Pustego Stawu (tzw. Jeziora Suchego) znajdującego się w dzielnicy Stogi. Realizacja inwestycji miała na celu stworzenie ogólnodostępnego terenu wypoczynkowo – rekreacyjnego z trasami spacerowymi, przy których znajdują się urządzenia zabawowe oraz urządzenia siłowni zewnętrznej. W 2014 roku w ramach złożonego do BO wniosku wykonana została dokumentacja projektowa oraz częściowe zagospodarowanie terenu. Złożony w kolejnej - drugiej edycji BO wniosek, dotyczący powyższego projektu, również cieszył się dużym zainteresowaniem mieszkańców i przeszedł do dalszej realizacji. W 2015 roku wykonano oświetlenia wzdłuż powstałych tras spacerowych.